
منبع: كانال آرد و نان
تاريخ انتشار: 1396/04/10
کدام نان برای دیابتیها مناسبتر است
تفاوت عمده میان نانها در میزان سبوسگیری آردی است که در آن به کار میرود. بیشترین میزان سبوسگیری در آرد نان لواش و کمترین میزان آن در آرد نان سنگک انجام میشود. سبوس نوعی فیبر غذایی به شمار میآید. در روش سنتی تهیه نان بربری، نان را روی سبوس پهن میکردند به همین دلیل در گذشته هنگام خرید نان بربری پشت آن را برس میکشیدیم تا سبوسها از پشت آن کنده شود. نان بربری در گذشته سبوس بالاتری داشته است. یکی از جنبههای مهم نانها تاثیری است که بر قند خون میگذارد. در یکی از مطالعات انجام شده، مشخص شد که نان بربری نسبت به نانهای دیگر به میزان کمتری قند خون را بالا میبرد. تاثیر افزایشی قند خون با اصطلاحی تحت عنوان نمایه گلیسمی مشخص میشود. گلیسمی به معنای قند خون است.
برای مثال ممکن است یک غذای خاص قند را سریعتر بالا یا پایین ببرد. وجود این خوراکیها در برنامه غذایی فردی که مبتلا به دیابت است یا حتی افراد عادی یا مبتلایان به کبد چرب و بیماریهای دیگر میتواند آثار بسیار نامطلوبی داشته باشد. ایدهآل این است که قندخون به آرامی بالا برود، مدت بیشتری حفظ شود و به کندی پایین بیاید. نان بربری سنتی به دلیل سبوس به کار رفته در آن، نمایه گلیسمی پایینتری دارد. البته در بیشتر تنورهای امروزی دیگر از تکنیک پهن کردن نان روی سبوس استفاده نمیشود. معمولا هر ۳۰ گرم نان ۷۵کیلو کالری دارد. این ۳۰ گرم در مورد نانهای مختلف مثل نان بربری ممکن است به اندازه یک کف دست (گودی دست منهای پنجه) باشد درحالی که ۰۳ گرم نان لواش معادل ۴ کف دست میشود. البته این مقادیر تخمینی هستند و ممکن است ۰۱ گرم بالا یا پایین روند بنابراین از لحاظ کالری چیزی که مهم است مقدار مصرف نان است و نه نوع نان. اگر بگوییم یک عدد نان لواش نسبت به یک عدد نان بربری کالری کمتری دارد اشتباه نکردهایم اما اگر قرار باشد بر اساس این استدلال نان لواش بیشتری بخوریم به طور حتم کالری بیشتری وارد بدنمان خواهد شد